För en mobbningsfri skola i Ljungby Kommun

 

Ljungby Kommun placerade sig riktigt dåligt i Lärareförbundets skolranking 2017. Plats 79 av 290 blev det endast. Här har Mobbingombudet konkreta förslag för förbättring till Barn och utbildningsförvaltningen.

Det visar sig att hela skolmiljön på olika negativa sätt blir drabbad då mobbing tillåts förekomma. Dock är inte bara det mer direkta mobbingfenomenet som behöver ses över och placeras i facket nolltolerans. Det nyare begreppet nätmobbing och trakasserier p.g.a. kön, läggning, hudfärg, nationalitet, olikheter i allmänhet etc. måste också tas på högsta allvar.

Studien vi nedan refererar till, som ursprungligen publicerades i Journal of Child & Adolescent Trauma, visar att de skolor som endast koncentrerar sig på det som inbegrips i det “äldre” mobbingbegreppet inte når hela vägen fram för att skapa känslan av en säker skola. Följderna blir förutom osäkerhet lägre grad av anknytning och känsla av orättvisa. Studieresultaten blir lidande.

Ljungby Kommun måste för det första se över sin organisation och få bort all mobbning som förekommer där. Inom organisationen ryms Barn och utbildningsförvaltningen. Tjänstemännen här måste vakna till och sluta utestänga samt mobba föräldrar, elever och anställda ute i skolorna. Det arbetet måste gå snabbt, för det finns mycket att göra ute i skolorna bland eleverna. Så länge man inom förvaltningen kör med rävspel och fulheter går det inte att nå framgång på skolgården och i elevernas studieresultat. Korten på bordet och nystart vill jag rekommendera. Bygg nu en bra grund gällande nolltolerans och involvera all skolpersonal samt föräldrar i arbetet. De vuxnas sätt att bemöta varandra och eleverna är mycket viktigt. Platta ut organisationen gällande hierarki och ta bort maktstrukturerna liggande bakom kulisserna. Alla måste befinna sig på samma plan, även om olika arbetsuppgifter och ansvar föreligger. Så fungerar det tyvärr inte idag i Ljungby. Lyckas ni här finns det goda möjligheter att öka elevernas välbefinnande och studieresultat. Hur vore det att vid kommande skolrankingar hamna över 200-strecket? Det hade varit mycket god reklam för Ljungby Kommun och motiverande för föräldrar runt om i Sverige att fylla flyttlasset och flytta hit. Kanske är det så att vi behöver utbyte av en del personal på Barn och utbildningsförvaltningen? Vad tycker du som läsare? Kommentera gärna.

Länk – Beyond bullying: Study shows damaging affects of multiple forms of victimization on school climate, ScienseDaily, 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *