D.A.C.A. hjälpte mobbad pojke i Linköping

 

D.A.C.A – Drivers Against Child Abuse, har fått stor uppmärksamhet då de värnar om och hjälper utsatta barn, t.ex. dem som är drabbade av mobbning.

Nyligen blev det ett rejält mediadrev kring hjälpen D.A.C.A givit Benjamin som under åtta år varit mobbad i skolor i Linköping. Mamma Susanne hade uppvaktat skolorna under flera års tid, utan att de vidtagit tillräckliga åtgärder. För drygt sju månader sedan gick brev iväg till D.A.C.A. som omedelbart var på plats för att lyssna in situationen och sedan hjälpa.

Benjamin hade i takt med mobbningen tappat allt mer självförtroende och ville inte längre leva. Det är mycket vanlig och allvarlig reaktion hos den individ som utsätts för mobbning.

Medlemmarna i D.A.C.A – Drivers Against Child Abuse verkar känna lagboken bättre än skolan. De stöttade bl.a. genom att närvara vid skolmöten och genom att köra Benjamin till och från skolan.

Efter att Svenska Hjältar Galan sändes 11 december så var vita tavlan i skolan fullklottrad med vänliga ord från kamrater. -“Benjamin är kung.” -“Du duger exakt som du är.” -“Fett bra jobbat.” -“Du är modig som vågar prata om det.” o.s.v.

För Benjamins del är den direkta mobbningen förhoppningsvis över. Frågan är hur killen egentligen mår och som vuxen kommer att må. Mobbning kan orsaka trauma och förändring i hjärnan, som tvingats till ständig försvarsberedskap. Mobbingombudet i Ljungby vet av egen erfarenhet hur svårt mobbing kan ta.

Linköpings skolväsende, Barn och utbildningsförvaltningen, aktuella skolor och andra berörda ickeagerande parter får skämmas stort. Lika stort som D.A.C.A. ska ha beröm och kan vara stolta över deras mycket fina och medmänskliga insats.

Det känns egendomligt med tanke på skollagen att bikers och motorfolk ska behöva rycka in för att barn och unga blir mobbade i skolan. Ändå behövs det. 50.000 skolelever beräknas vara mobbade varje skoldag. Kommunerna borde inte få ha ansvar då de bevisligen inte kan eller vill axla det. Ljungby Kommun är tyvärr utan tvekan ytterligare en av dessa kommuner.

Läs också om svenska Bikers Mot Mobbning.

Länkar:

D.A.C.A. Drivers Against Child Abuse

Kärlekshyllningen till mobbade Benjamin: Du är SÅ modig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *