Mobbning - Vuxenmobbning är tyvärr vanligt inom Ljungby Kommun

 

Fann någorlunda min väg i maktens och mobbningens korridorer i Ljungby Kommun. När chefer visade sig vara fega mobbare och endast tänkte på sin egen karriär, var det ibland omöjligt att arbeta vidare utan att säga ifrån. Efter tillfällen då jag sagt ifrån eller helt enkelt inte kunde utföra arbetsuppgifterna p.g.a. felaktiga krav kapades jag både vid huvud och fötter. Fann ett beskrivande motiv vid en idrottsanläggning i stan, där en grovvuxen häck slingrat sig in i staketet och funnit vägen, fram till dess att röjsågen kom fram.

Lägger här med detta första inlägg in en ny kategori, Mobbning på arbetet – Vuxenmobbning. Under kategorin kommer min historia i Ljungby Kommun att läggas ut, varvad och följd av andras berättelser samt även länkar till artiklar om vuxenmobbning i Sverige. Skriv gärna om dina egna erfarenheter för presentation under kategorin.

Vuxenmobbning är mycket vanligt och så allvarligt att mellan 100-300 personer varje år i Sverige tar sitt eget liv. Redan i skolan bäddas det för ett livslångt lidande då ca. 10 procent av barnen och ungdomarna mobbas varje dag. I denna utsatta skara talar suicidstatistiken också sitt talande språk, då ungefär 45 av dem tar sitt liv varje år. Make A Change omtalade nyligen dessa siffror via Instagram. Uppgifterna är hämtade från aktuell forskning.

Det måste till förändring i samhället. Vi kan inte fila vidare i detta maktlystna och pengafixerade egosystem, där klyftorna växer och grupper ställs mot varandra. Det går inte längre att tiga stilla och tänka -“Så länge det inte drabbar mig”. Även om det inte drabbar någon personligen på det emotionella planet, så medför mobbningen på många sätt mindre bra ringar på vattnet. En av dessa ringar är mångmiljardkostnader, vilka drabbar alla som betalar skatt. Så länge chefer som mobbar får hållas kommer många att må väldigt dåligt och chefernas verksamheter kommer inte att vara vidare framgångsrika. Mobbning skapar rekyl, det slår på något sätt tillbaka, om inte mot chefen ifråga så mot någon annan. Exemplen kan göras många.

I den svenska åsiktskorridoren får man inte sticka ut om man ej har högre titel, även om man har kunskap och idéer. Mobbingombudet har tagit del av mail från riksdagspolitiker som säger att problemen är väl kända men att man måste gå försiktigt fram och vänta ut rätt läge. I annat fall, då man ställer sig upp och säger ifrån, menade politikern att man blir obrukbar på sin post, med underton att då är man inte vatten värd och får ej fortsätta sin tjänst. Vad är detta om inte mobbning!? Hur kan det komma sig att samhällssystemet och den svenska modellen ser sådan ut? Det är en fråga som Mobbingombudet kommer att titta på och vidare fundera över under kategorin Forskning om Mobbning. En direkt blänkare om fenomenet är den mobbning som vi tvingas följa i partiledardebatter och i politiken i övrigt. Mobbningen sker öppet inför hela svenska folket och alla barn samt ungdomar. Det är som att lära ut pedagogik, eller med andra ord ett livslångt lärande… Så här får du makt och kan trycka ned den som tänker, fungerar eller i dina ögon ser annorlunda ut. Så här slipper du argumentera i sak och kanske förlora debatten. Nu kanske du som läsare tänker, aha han är rasist och främlingsfientlig och tar ställning för partiet SD? Nej, jag är inte rasist eller främlingsfientlig. Tar ej heller politisk ställning nu då det politiska spelet befinner sig på avancerad sandlådenivå.

De chefer i Ljungby Kommun som jag upplevt vara mobbare, har olika partisympatier och kommunala uppdrag, vilket jag i detalj kommer till längre fram i något inlägg. Kommer visa att mobbare finns representerade i många olika verksamheter, även religiösa. Somliga mobbare är förberedda med olika strategier och bara väntar på att få sätta sina blodsugande huggtänder i någons rygg och nacke tills den attackerade personen bara är ett torrt och skralt skal. Ett exempel är Ljungbychefen och politikern som lärde några i sin personal att det bästa sättet att bli av med en anställd är att ta ifrån den dess arbetsuppgifter. Senare brukade han den strategin emot mig.

Frågan är hur en mobbare egentligen mår? Kan vuxenmobbare förstå vad de gör och utsätter sina offer för?

Återkommer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *